26 Kasım 2011 Cumartesi

Kiraz karideslerde yeni renk varyasyonları

Tayvan ve güney Çin menşeili olan kiraz karidesler (Neocaridina heteropoda) çok bilinen ve yaygın bir cüce tatlı su karidesidir. Kolay olan bakımı, hızlı üremesi ve göz alıcı rengiyle tercih edilen bu güzel karidesler, bu kadar yaygın bir tür olması sebebiyle; özel türler beslemek isteyen meraklılar arasında popülaritesinide kaçınılmaz olarak yitirmeye mahkumdu. Fakat bir kaç yıl önce sanırım Almanya'daki üreticiler, bir takım genetik mutasyonlardan faydalanarak bu türün çeşitli varyasyonlarını üretti. Yapılan bu tür seleksiyon ve ıslah faliyetleriyle bizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan; sarı ateş karides, sakura karides ve turuncu sakura karides olarak adlandırlan varyasyonlarda meraklılar arasında ilgiyle karşılandı. Pek doğal olarak bu yeni varyasyonların fiyatlarıda en az renkleri kadar kuzenlerinden farklıydı. Belki bu yeni varyasyonlar da yaygınlaştıkça kuzenleriyle aynı kaderi paylaşacaklardır diye düşünebiliriz. Fakat ciddi üreticilerin ürünlerini çeşitlendirmedeki hızına, sanırım meraklılar yetişemeyecekler gibi. Daha şimdiden kafa karıştırıcı bir çeşitlilik oluştu.

sarı ateş karides, sakura karides ve turuncu sakura karides varyasyonları

Yukarda bahsettiğim bu varyasyonlar aslında kiraz karideslerle aynı soy oldukları için yetiştirilmeleride, ihtiyaçlarıda aynıdır. Araştırıldığında bulunabilecek teknik tarzda bilgilerle bu bloğu doldurmak istemediğimden uzun uzadıya bunları anlatmayacağım. Zaten bu yazıda asıl bahsetmek istediğim varyasyonlarda bunlar değil. Kuzey Amerikada bir üreticinin kiraz karideslerin mavi ve yeşil renkli iki varyasyonunu ürettiğinden bahseden bir kaç yazı okudum. Bahsedildiğine göre başarılı bir şekilde çoğalmaktalar ve artık yavrular stabilize olduklarından, karışıkda gelmiyorlar. Bu varyasyonlarla ilgili pek bir görsel imaj bulamadım açıkcası. Araştırdığımda ise genelde mavi inci karides (Neocaridina zhangjiajiensis var. blue) , yeşil babulati karides (Caridina cf. babaulti var. green) bazende; mavi kaplan karides (Caridina cf. cantonensis var. blue tiger) ve king kong karideslerin fotoğraflarıyla karşıladım. Benim bahsettiğim varyasyonların bu diğer türlerle bir alakası yok. Bunlarla ilgili olarak bulabildiğim fotoğraflar ise sadece; düşük kalitede iki küçük fotoğraf. Onlarıda buraya ''aquabotanic.com'' sitesinden alıntı yapıyorum. Ayrıca başka bir üreticinin üzerinde çalıştığı fakat henüz stabilize edemediği üçüncü bir neocaridina varyasyonundan da bahsediliyor.


yeşil ve mavi renkli yeni varyasyonlar

Biraz dedikodu yapıyormuşum gibi oluyor ama; yine o da mavi renkli bir varyasyon ve ''Fire blues'' olarak adlandırılıyor. Açıkcası bu türlerin doğal bir mutasyon ile mi, yoksa çaprazlamalar ile mi üretildiği konusunda biraz kafam karıştı. Belkide türlerin adlandırılmasında bir karışıklık olabilir. Kesin olarak emin olamayınca; konuyla ilgili olarak ''karidesevi.com'' dan Timur Eker'e danışdım. Kendisi bana ''doğal bir mutasyon sonucu bu varyatelerin oluşduğunu fakat stabil olmadıklarını; bununla ilgili ıslah çalışmaları yapıldığını'' söyledi. Bakalım bu yeni çeşitleri görebilmek bizlere ne zaman kısmet olacak...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder