Salyangozlara olan merakım; hobi olarak akvaryumla ilgilenmeye başladığım ilk dönemlerde ortaya çıktı. Kendisi için elma salyangozu alan arkadaşım; benimde akvaryuma bir elma salyangozu eklememi önermişti. Ben akvaryuma salyangoz eklemek istemediğimi söyleyince; o da muziplik olsun diye bir elma salyangozu daha satın alıp, benim balıklarımın olduğu pakete haberim olmadan ekletmiş. Eve geldiğimde artık çok geçdi ve istesem de, istemesem de bir salyangozum olmuştu. Önce ondan pek hoşlanmadım; fakat bir ''Sünger Bob'' fanatiği olan kızım çok sevdi ve adını ''Gary'' koydu. Zamanla birbirimize alıştık ve bende salyangozlara karşı bir ilgi oluştu. Nihayetinde salyangozları da en az karidesler ve küçük tropikal balıklar kadar sevmeye başladım.
Clithon korona
Benim için çok favori olan türlerin başında boynuzlu salyangoz (Clithon korona) ve tavşan salyangozları (Tylomelania türleri) vardır. Özelliklede poso orange diye tabir edilen turuncu renkli olanlarına karşı ise ayrı bir zaafım var. Bunların haricinde elma salyangozları (pomacea türleri) ve katil salyangoz da (Anentome helena) beğendiğim türler arasındadır. Fakat bu yazının konusu olarak boynuzlu salyangozu aldım.
Bu salyangoz form olarak diğer salyangozlara göre dikkat çekici bir özelliği üzerinde taşır. Salyangozun kabuğunda sarı ve siyah sarmal bantlar vardır ve kabuğunun üzerinde boynuzu andıran çıkıntılar bulunur. Bu boynuzlar bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Oldukça uysal bir yapısı vardır ve akvaryumun diğer hiçbir sakininede zararı yoktur. 2 Cm ye kadar büyüyebilen bu küçük salyangoz tam boyunu alsada; boynuzları büyümeye devam eder. Bizdeki akvaryumcularda sık rastlanan türlerden değil; fakat arada sırada olsada geliyor. Acemilik zamanlarımda bir tanesine kısa bir süre bakmışdım. Bildiğim kadarıyla boynuzunun kırılmamasına özen göstermek gerekiyor. Çünkü kırıldığında uzamadığını duydum. Fakat böyle bir tecrübem olmadı. Benim zavallı boynuzlu salyangozum yumuşak bir su ortamının kurbanı olmuşdu. Aslında tüm salyangozlar için sert su koşulları kabuklarının sağlıklı bir biçimde gelişmesi için önemlidir. Bunu göz ardı etmemek gerekir. Zaten bu boynuzlu salyangozlar da nerite salyangozları gibi acı su ortamlarında üremekteler. Acı su ortamları talı suyun deniz suyuna karıştığı nehir ağızlarının tipik ortamıdır. Burada oluşan gelgitler suyun tuz oranında dalgalanmalarda meydana getirir. Bu şartları akvaryumda simule etmek bilgi ve tecrübe gerektirdiğinden yapay bir ortamda bunları üretmek zordur. Bu ortamda üreyen boynuzlu salyangozlar acı su ve tatlı su ortamlarında yaşamlarını sürdürür.
Bu salyangozların boyutları oldukça küçük olmasına karşın; yapraklar üzerindeki yosunları temizlemek konusunda ki maharetleri gerçekten taktire değer. Yapraklar ve cam üzerindeki nokta yosunları ve kahverengi yosunları tüketirken, diğer bazı türler gibi bitkilere zarar vermez. Ayrıca yem artıklarını tüketir. Boynuzlu salyangozların tuzlu su ortamlarında üremekten kaynaklanan dezavantajı; tatlı su akvaryumlarıda bir avantaj olarak da kabul edilebilir. Bu durum bazı diğer salyangoz türleri gibi kontrolüz bir şekilde çoğalmasının ve tankı istila etmesinin önünde bir engeldir.
üretim için bunlarada b vitamin i uygulanabiliyormu ?
YanıtlaSil