Amano Karides (Caridina multidentata)
Hobideki en popüler karides türlerinin başında gelir. Ünlü akvaryum tasarımcısı Takashi Amano akvaryumlarında sıklıkla kullanılması ile popüler olmuş ve bilinen adını da buradan almıştır. Japonyadaki acısu ortamlarından gelmektedirler. İyi bir alg yiyici olarak ün yapmıştır. Fakat karidesler küçük yaratıklar olduğundan; bunlara tamamıyla ümit bağlanmamalıdır. Diğer tatlı su karideslerinin aksine yumurtaların gelişimi için tuzlu suya ihtiyaç duyarlar.Bundan dolayı
üretmek zordur ve biraz tecrübe gerektirir. Bol planktonla zenginleşmiş, tuzlu suda gelişen yumurtalardan çıkan larvalar daha sonra tatlı suya adapte edilir. Bu esnada gerek yumurtalardan çıkma, gerekse larvaların beslenmesi ve tatlı suya adaptasyonu aşamasında fazlaca kayıp verilebilir. Doğada muhtemelen tatlı su ortamında oluşan larvalar akıntının etkisiyle denizlere açılan nehir ağızlarına taşınır. Buralarda tuzlu suda açılan yumurtalardan çıkan larvalar planktonca zengin sularda beslenir ve gelişir. Daha sonra tatlı sulara göç ederler. Akvaryumda 23-28 °C arasındaki sıcaklıklarda yaşasa da, 24°C gibi alt sınıra yakın bir sıcaklık daha uygundur.
Kiraz Karides (Neocaridina Heteropoda)
En yaygın karides türlerinin başında gelir. Bunun en önemli nedeni farklı su parametreleri ararsında yaşayabilme yeteneğidir. 6-8 pH, 22-28°C, yumuşak-sert su koşulları bu tür için pek sorun değildir. Oldukça üretken bir türdür. Uygun şartlar sağlandığında dişiler sürekli olarak yumurta verecektir. Etrafta larvaları toplayacak küçük avcılar yoksa eğer hızla çoğalacaklardır. Betta ve gurami gibi daha büyük avcılar ise akvaryumunuzdaki anaçlarıda kolayca toplayabilirler. Karideslerle yeni tanışacak olan arkadaşlar için iyi bir başlangıç türüdür. Farklı renkte varyantları da vardır.
Kiraz karidesler akvaryumdaki ölü bir balığı tüketiyor. Doğada olduğu gibi boşa giden hiç bir şey yok. (fotoğraf: Y.Kartal)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder