9 Eylül 2011 Cuma

Kırmızı kristal karides ve Kardinal karides


Bu yazıda bir kaç özel karides türünden bahsedeceğim. Bu karidesleri hakkıyla yetiştirmek tecrübe ve bilgi gerektirir. Gerçekten değerli karideslerdir. Daha ilk görüşte göz alıcılı güzellikleriyle kendini belli ederler. Karidesler alg yiyici olmakla beraber, beslenmeleri spirulina içerilikli dip yemleriyle desteklenmelidir.

Kırmızı Kristal Karides (Caridina Cantonensis sp.)

Bu karidesler diğer pek çok özel karides türünde olduğu gibi, arı karideslerin kırmızı renki bir varyasyonudur. ortalama 3 cm. kadardır. 1996 yılında japonyada Hisayasu Suzuki 'nin arı karides kolonisindeki karideslerden birinin siyah olması gereken bantlarından birinin, kırmızı olduğunu fark etmesiyle birlikte; titiz bir ıslah faliyetinin sonucunda üretilmiştir. Zamanla aynı karideslerden pek çok varyasyonu üretildi ve bu varyasyonlar meraklıları arasında ayrı bir sınıflandırmaya tabi tutudu. Burada çok detaya girerek bunları anlatmaya gerek görmüyorum. Bu tür için 4-6 gH ,1-2 Kh ve 6,2-6,8 pH arasındaki yumuşak ve asidik su değerleri sağlanmalıdır. Hassas canlılardır ve düzenli su değişimi ve kullandığınız suyun temizliği göz ardı edilmemelidir. Su sıcaklığı 26°C altında olmalıdır. Bu koşullar sağlandığında pek çok caridina türünde olduğu gibi rahatlıkla üretilebilir. Fakat titiz bir üretim yapmak istiyorsanız eğer; gen havuzunuzu geniş tutmakla birlikde, yukarda bahsettiğim sınıflandırma sistemine uygun olarak karideslerinizi ayırmalısınız.

Kardinal Karides (
Caridina sp. "Kardinal")

Meraklısı arasında en çok aranan türlerden biridir. Birkaç ay önce bir akvaryumcunun yurt dışı ithalatıyla birlikte İstanbul 'a az miktarda geldi. Ama yol koşullarından dolayı bayağı hırpalanmışlardı. Sağ kalan son 8-10 karidesi alıp küçük bir karides tankı kurmak istedim. Fakat orada çalışan yakın bir arkadaşımın ricasıyla dahi özel olarak verilen fiyat çok el yakıcıydı. üstelik o içler acısı hallerine rağmen.
Sanırım ölen karideslerin günahını benim omuzlarıma almamı istliyorlardı. Tabiki almadım ve onlarda daha sonra beraber geldikleri yol arkadaşlarıyla aynı kaderi paylaştılar. Koyu kırmızı renkli olup üzerinde beyaz benekler olan küçük bir karidestir. Ortalama 2 cm. kadar boyları vardır. Olduça hassas bir türdür ve deneyim ister. Endonezya menşeli bir türdür. Diğer Sulawesi karidesleri gibi sıcak su ister. 26°C-29°C arası su sıcaklığı 7 pH, sert ve temiz su uygundur. Su sıcaklığı ve pH fazla dalgalanmamalıdır. Üretimide bayağı zordur. Zira dişiler 10-15 kadar yumurta taşır ve yumurtadan çıkmalarıda su şartlarına bağlı olarak 20-30 günü bulabilir. Ahir ömrümde nasip olurda bir daha rastlarsam mutlaka alıp bakmak isterim.

Bu canlılara olan özel merakım nedeniyle aralıklarla da olsa; bu karides yazıları pehlivan tefrikaları gibi sürüp gidecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder